Zserbó háziasan

Zserbó háziasan

Házias, bevált zserbó recept.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 dl langyos tej
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • pici só

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 30 dkg porcukor
  • 5 evőkanál baracklekvár

A mázhoz:

  • 5 evőkanál kakaó
  • 1 dl víz (kb.)
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk: 1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meghintjük pici liszttel a tetejét. Ha ez kész, a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi anyagot. Összegyúrjuk a tésztát és 3 cipót formázunk belőle és pihentetjük a deszkán.

Amíg a tészta pihen, a diót összekeverjük a porcukorral. A tepsit kivajazzuk, lisztezzük. A cipókat átgyúrjuk és tepsi nagyságúra egyesével kinyújtjuk. Az első tésztalapot a tepsire helyezzük, megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a cukros darált dió felét, rátesszük a kinyújtott tésztát, amit szintén lekvárral kenünk, és cukros dióval szórunk.

Végül ráhelyezzük a következő lapot és megszurkáljuk villával a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Amíg a süteményünk hűl addig elkészítjük a csoki mázat.

Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre főzzük. A tűzről levéve belerakjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ha kihűlt vékony szeletekre, kockákra vágjuk.