Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal recept

Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
2498

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon hálás dolog a rizottó készítés, mert a friss vagy mirelit zöldborsó mellett szinte bármilyen leveszöldség, gomba, zöldbab, cukkini, karfiol is felhasználható hozzá. A többi rizsfajtával ellentétben ennél fontos, hogy ne mossuk meg, mivel a rizsből kioldódó keményítő a szemeken réteget kell, hogy képezzen. Ezáltal a rizottó sohasem lesz száraz, pergő szemű, hanem inkább kicsit ragacsos, krémes állagú. Ilyennek kell lennie! Ezért sem keverhető a rizibizivel.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 20 dkg rizottórizs vagy kerekszemű, krémesre fövő rizs
  • 1 evőkanál reszelt parmezán
  • 1 evőkanál friss petrezselyemzöld
  • 15 dkg fejtett zöldborsó
  • 10 dkg vegyes zöldség
  • 1 teáskanál currypor
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 6 dl tűzforró zöldség-, erő-, vagy húsleves alaplé
  • 2 dl meleg, száraz fehérbor
  • 2 dkg + 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 2 vékony szelet füstölt sonka

Elkészítés

1 evőkanál olajon átpirítjuk a csíkokra szelt sonkát, megdinszteljük vele a hagymát, szűrőkanállal kivesszük, a zsiradékhoz 2 dkg vajat adunk, belehelyezzük a mosatlan rizst. Üvegesre pirítjuk. Lyukas, lapos fakanállal kevergetve ráöntjük a meleg bort, hagyjuk elpárologni.

Közepes lángon folyamatosan kevergetjük, kevés forró, ízes alaplevet öntünk hozzá, és amikor a folyadék eltűnt, rászórjuk zöldborsót, az apróra vágott zöldségeket. Átkeverjük, meghintjük curryvel, majd ismét egy-egy merőkanálnyi forró alaplével szaporítjuk. Addig adagoljuk, kevergetjük, amíg az összes levet magába nem szívja a rizs. Ha kész, hozzáadjuk a félretett hagymát, sonkát, apróra vágott petrezselymet, újból átkeverjük.

A rizottót 2-3 percig, fedő alatt mindig pihentetnünk kell, azután tálalás előtt őrölt borssal illatosítjuk. Nem szabad, ill. nem ajánlatos előre elkészíteni. Olyan tartalmas, hogy önálló ételként is fogyaszthatjuk. A receptben írt zöldség kiegészíthető apróra vágott, párolt hússal, májjal, de egyes országokban van olyan elkészítési módja is, ahol a már kész rizottót keverik össze a megpárolt/pirított egyéb hozzávalókkal.


Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal recepthez kapcsolódó receptek

Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal

Zöldséges rizottó tejben sült kacsamájjal

Nagyon hálás dolog a rizottó készítés, mert a friss vagy mirelit zöldborsó mellett szinte bármilyen leveszöldség, gomba, zöldbab, cukkini, karfiol is felhasználható hozzá. A többi rizsfajtával ellentétben ennél fontos, hogy ne mossuk meg,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés