Tormaleves burgonyagombóccal

Tormaleves burgonyagombóccal

Télen szerveztünk igényli a meleg levest. Próbáld ki ezt a remek tormaleves receptet!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 1 ek vaj vagy mangalica zsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa, zöldség
  • 1 cikk zeller és zellerlevél (lehet szárított is)
  • 5 kávéskanál torma
  • 1 mokkáskanál mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 doboz 12%-os főzőtejszín (esetleg tejföl)
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • 1 db húsleves kocka vagy maradék húsleves
  • delikát ételízesítő
  • 40 dkg sovány sertéshús (comb vagy dagadó)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A felhevített zsiradékon megdinszteljük a karikára, kockára vágott zöldségeket a később hozzátett, apróra vágott vöröshagymával. Fehéredésig együtt pároljuk tovább a kockára vágott hússal, majd rátesszük a tormát, zellerlevelet, az ételízesítőt és az őrölt borsot, majd tovább pároljuk. Felengedjük másfél liter hideg vízzel vagy a maradék húslevessel. Amennyiben vízzel készítjük, beletesszük a húsleves kockát. (Én nem is használtam aót).

A levesben is, de akár külön is megfőzhetjük a burgonyát. Ekkor a levét is beleönthetjük a levesbe. Amikor a burgonya már puha, leszűrjük vagy kivesszük a levesből, és villával apróra törjük. Kis hűlés után megszórjuk egy kávéskanál ízesítővel és egy mokkás kanál őrölt fehér borssal, hozzáütjük a tojást, jól elkeverjük és apránként belekeverjük a lisztet. Kis időre állni hagyjuk. Ellenőrizzük a hús puhaságát, ha elég puha, akkor kiskanállal szaggassuk a levesbe a gombócot. Amikor a leves tetejére jönnek, akkor jó a levesünk.

Legvégül a hőkiegyenlítés után belekeverjük a tejszínt. Ezzel már nem forraljuk a levest. Igény szerint citromlével vagy ecettel utóízesíthetjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá!