Töpörtyűs linzer avagy Griebenfleckerl

Töpörtyűs linzer avagy Griebenfleckerl

Zwickl Györgyné Midi néni a solymári hagyományőrzés kiemelkedő személyisége. 2009-ben jelent meg receptkönyve, melyben esküvői és vendégváró süteményei mellett hagyományos sváb recepteket is összegyűjtött. Ez a recept is ebből a könyvből való.

6 személyre

  • 30 dkg zsírzacc
  • 1 db tojás
  • 12 dkg barna nádcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt zöld kardamommag
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db felvert tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 30 dkg csipkelekvár
  • 5 dkg vágott dió

A zsírzacchoz:

  • 15 dkg zsír
  • 15 dkg töpörtyű nagyon finomra aprítva, darálva
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A zsírt és a töpörtyűt összekeverjük. Hozzáadjuk az összetevőket, és a dagasztógép táljában kidolgozzuk a tésztát. Könnyű állagúnak kell lennie.

Ezután kettéosztjuk. 30x30 cm-es lapot nyújtunk belőle. Az alsó tésztára – amit kicsit vastagabbra nyújtunk – kenjük a lekvárt, és megszórjuk durvára vágott dióval. A másik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele, majd eligazítjuk. Megkenjük tojással,és megszórjuk a tetejét is vágott dióval. 160 fokos sütőbe 40 perc alatt megsütjük. Melegen nagyon finom!