Töltött karalábé, medvehagymás rizottóval recept

Töltött karalábé, medvehagymás rizottóval
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Foodafok

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1071

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Hagyományos Töltött karalábé, kevés medvehagyma pesto-val "megbolondítva".

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Töltött karalábé:

  • 16 db karalábé
  • 0.5 kg borjúhús
  • 30 dkg jércemell
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 csomag petrezselyem zöld
  • 4 db zsemle
  • 2 db egész tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 1 evőkanál medvehagyma pesto
  • 5 dkg vaj

Rizotto:

  • 1 csésze rizs
  • 1 evőkanál medvehagyma pesto
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg vaj

Mártás:

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tejszín
  • 2 db tojássárgája
  • só, bors

Elkészítés

Készítsük el a töltött karalábét: A karalábékat megpucoljuk, de ha lehet a középső zsenge leveleit tegyük el a mártáshoz. Egy karalábévájó segítségével kifúrjuk a karalábé közepét, ide kerül töltelékünk. 0,50 borjúhúst és 0,30 jércemellet finomra daráljuk. Adunk hozzá, 1 db vajon megdinsztelt vöröshagymát, finomra vágott petrezselymet, 3-4 db tejbe áztatott zsemlyét, ehhez a mennyiséghez 2 db egész tojást, 1 dl tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és teszünk bele egy evőkanál medvehagyma pestot, amit nem is olyan régen raktunk el.

Az egészet jól átkeverjük, majd egy nyomózsákba tesszük. Ezt a tölteléket nyomjuk bele a kivájt karalábénkba. A megmaradt tölteléket, formázzuk ki apró golyócskáknak, amit szintén felhasználunk. Kivajazott tepsibe helyezzük a töltött karalábékat és a megmaradt húsgombócokat. Öntsünk rá egy kevés zöldség alaplevet, morzsoljunk rá még egy kis vajdarabot, sózzuk meg enyhén, és szórjuk meg egy kevés fehér borssal. Fóliával jól befedjük, és sütőben, 130 -on, addig "sütjük-pároljuk" saját gőzében, míg puha nem lesz.

Közben elkészítjük a "rizottonkat": Most kivételesen ez a "rizotto", nem arborio rizsből fog készülni, hanem jázmin rizsből. Egy rész rizst főzzünk fel 3 rész enyhén ízesített zöldség alap lével. Lefedve 20 percig pároljuk, vagy amíg a rizs fel nem veszi az összes folyadékot. Miután elkészültünk vele, keverjünk bele 1 evőkanál medvehagyma pestot, 1 dl tejszínt és kb 10 dkg kockára vágott fagyott vajdarabokat, amitől kellemesen habos, krémes állaga lesz a köretünknek.

Nem maradt más hátra, mint a mártás elkészítése: Világos vajas rántást készítünk, amit felengedünk a karalábé párolásából visszamaradt, leszűrt lével. Belerakjuk a karalábé kivájt és egy kicsit átvágott belsejét, és a zsenge zöld leveleket, amiket félre raktunk. Az egészet jól összeforraljuk, utána ízesítünk, adunk hozzá még egy kis tejszínt, és máris tálalhatunk. Ilyenkor viszek bele egy kis "csavart", és a félre húzott forró mártásba, gyorsan elkeverek egy nyers tojás sárgáját, amitől iszonyatosan krémes és selymes lesz a mártás. Vigyázzunk vele, mert visszatenni tűzre már nem ajánlatos, mert rántotta lesz benne. Ez egy utolsó utáni művelet.

Tálalás: Egy króm karikába helyezzük bele a "rizottot", kanál segítségével egy kicsit lapítsuk le. Erre tegyük a töltött karalábét, majd egy kevés mártással borítsuk be. A többi mártást, rakjuk a forma köré. Tetejére vékonyan csurgassunk kevés medvehagyma pestot.


Töltött karalábé, medvehagymás rizottóval recepthez kapcsolódó receptek

Töltött karalábé, medvehagymás rizottóval

Töltött karalábé, medvehagymás rizottóval

Hagyományos Töltött karalábé, kevés medvehagyma pesto-val "megbolondítva".

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés