Tepsis csirke sült hagymával recept

Tepsis csirke sült hagymával
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
2186

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mogyoróhagyma – francia eredetű nevén salotta – a hagymafélék nagy családjának szelídebb ízű tagja. A fokhagymához hasonlóan gerezdes fejeket alkot, melyeket pergamenszerű héj burkol.

4 személyre

  • 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 12 szem mogyoróhagyma (salotta) megpucolva
  • 3 szál friss, egész rozmaring
  • 1 evőkanál só
  • 0.75 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 db egész csirke (kb. 1.75 kg)
  • 2 evőkanál finomliszt

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozaton) előmelegítjük. 20-25 × 30-35 cm-es tepsibe öntjük az olajat. Belerakjuk és jól megforgatjuk benne az egész hagymákat a rozmaringgal együtt.

Kis tálban összekeverünk fél evőkanál sót 1/2 teáskanál borssal. Kézzel óvatosan felszakítjuk (de nem szedjük le) a bőrt a csirke mellén és combján. Alányúlva a sós borssal bedörzsöljük a húst, azután a baromfi belsejét és bőrét is. Rögzítjük a csirkét oly módon, hogy húskötöző zsineggel összekötjük a lábat, a szárnyat pedig a nyak felé húzva a háti rész alá dugjuk.

A csirkét mellehúsával fölfelé a tepsibe helyezzük a hagymákhoz, majd 50 percre a sütőbe tesszük. Közben gyakran megkenjük a lecsöpögő zsírral. Ha jól átsült, tálalótányérra rakjuk a sült hagymával együtt. A rozmaringot kidobjuk.

A sütőedényből átöntjük a zsiradékot egy kis tálba, és félrerakjuk. A tepsibe locsolunk 250 ml vizet, és felkaparjuk az alján, oldalain lesült húsmaradványokat, azután félretesszük azt is.

A tálkában lévő zsiradékból 2 evőkanálnyit kis lábosba öntünk. Mérsékelt tűzön megforrósítjuk, majd a liszttel csomómentesre keverjük, és 2-3 percig tovább melegítjük, hogy kissé megbarnuljon. Hozzákavarjuk a tepsiben lévő szaftos lét a maradék sóval és borssal, majd gyenge tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik.

A csirkét a sült hagymával körítve tálaljuk. A sűrű szaftot ízléses csészében adjuk mellé.

Adagonként: 588 kcal (2460 kJ), 40 g fehérje, 45 g zsiradék (ebből 12 g telített zsírsav), 7 g szénhidrát (ebből 2 g cukor), 825 mg nátrium, 2 g rost


Tepsis csirke sült hagymával recepthez kapcsolódó receptek

Tepsis csirke sült hagymával

Tepsis csirke sült hagymával

A mogyoróhagyma – francia eredetű nevén salotta – a hagymafélék nagy családjának szelídebb ízű tagja. A fokhagymához hasonlóan gerezdes fejeket alkot, melyeket pergamenszerű héj burkol.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés