Sütőtökös aranygaluska recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 70 perc
Megnézték: |
A sütőtök nagyon egészséges, minden évben valami újat tud mutatni a gasztronómia területén. Kutatok én is mindig új receptek után, így találtam rá, erre a remek desszertre. Vanília, vagy csokoládé szósszal, öntettel, kiváló!
- 1 db tojás
- 35 dkg liszt
- 1.5 dkg élesztő
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál kristálycukor
- 50 dkg sütőtökpüré
- 0.5 csomag mézeskalács-fűszerkeverék
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
Elkészítés
Pici langyos, cukorral édesített tejszínben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt. Ráöntjük a lisztre, adunk hozzá még 1 evőkanál cukrot, tojást, hozzáöntjük a maradék langyos tejszínt és szép, közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk. Letakarva hagyjuk kelni.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk. A tökpürét ízesítjük a fűszerkeverékkel és kevés porcukorral. Rákenjük a kinyújtott tésztára. A tésztát két oldalról feltekerjük, így két vékony tekercset kapunk. Középen elvágjuk. A tekercseket elszeleteljük kb. 3 cm vastagra. A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vajat megolvasztjuk. Egy nagy jénai vagy sütőtálat vastagon kikenünk vajjal. A csigákat megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros dióval. Rétegesen belerakjuk sütőtálba. A tetejét meglocsoljuk olvasztott vajjal megszórjuk a maradék cukros dióval és hagyjuk kelni. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd pár perc múlva 170 fokra állítjuk a sütőt és készre sütjük. Vaníliasodót vagy csokoládésodót adunk mellé.