Sonkás-tejfölös galette recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A galette egy francia eredetű vékony tészta, amit vagy gyümölcsökkel töltenek édesen, vagy sósan készítik, mint most én is. Roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. A feltét tetszés szerint választható, attól függően, hogy épp mi van otthon.
A recept hozzávalói ( személyre)
Tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 nagy csipet só
- 12 dkg margarin
- 15 dkg tejföl
Feltéthez:
- 8 púpos evőkanál tejföl
- 1 púpos evőkanál fokhagymakrém (ha lehet házi)
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 15 dkg sonka
- 1 közepes fej lila hagyma
Továbbá:
- 1 db tojás a tészta kenéséhez
Elkészítés
Először a tésztát készítjük el. A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót. Hozzáadjuk a tejfölt, a margarint és jól összedolgozzuk. Ha picit ragadna, érdemes lisztezett felületen átgyúrni.
Gombócot formázunk és becsomagolva addig hűtőben pihentetjük, míg a feltétet előkészítjük.
A lila hagymát megtisztítjuk és nem túl apróra vágjuk. A sonkát apróra kockázzuk.
A tejfölt egy tálba mérjük, majd ízesítjük sóval, borssal, fokhagymakrémmel és simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük. Két nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, majd egyenként gombócokat sodrunk. Az egyik tésztát enyhén lisztezett felületen nagytányér méretűre és alakúra elnyújtjuk és az előkészített tepsibe fektetjük.
Megkenjük kb. 2 evőkanál fűszeres tejföllel úgy, hogy a széleken kb. 2 cm részt kihagyunk.
Szórunk rá hagymát és sonkát.
A kenetlen szélét felhajtjuk úgy, hogy a tésztát pár centinként egy kicsit összecsípjük.
Ezt a részt lekenjük egy kissé felvert, egész tojással.
Előmelegített sütőben 200 fokon hőlégkeveréssel 13 perc alatt megsütjük.