Sajtos-brokkolis palacsinta recept

Sajtos-brokkolis palacsinta
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

70 perc

Megnézték:
4921

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A gazdagon megtöltött vékony palacsintákat ízletes főfogásként is kínálhatjuk. Az étel előnye, hogy a tésztát, a tölteléket és a tetejére locsolt paradicsommártást is előre elkészíthetjük. Ropogós magvas kenyérrel vagy főtt újburgonyával tálaljuk, hogy a kellő szénhidráttartalom is meglegyen.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 kiskanál napraforgóolaj
  • 2.5 dl félzsíros tej
  • 2 db tojás felverve
  • 12 dkg sima liszt
  • 1.5 dkg frissen reszelt parmezán sajt, néhány szál petrezselyemzöld a díszítéshez

A sajtos-brokkolis töltelékhez

  • 25 dkg brokkoli apró rózsákra szedve
  • 15 dkg camembert sajt kockákra vágva
  • 4 evőkanál sovány tehéntúró
  • só és fekete bors

A paradicsommártáshoz:

  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 1 gerezd fokhagyma összevágva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 1 csipet cukor
  • 2 evőkanál friss petrezselyemzöld összevágva

Elkészítés

Először elkészítjük a palacsintákat. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást egy csipetnyi sóval együtt, majd fokozatosan a tejet is belekeverjük.

Egy kis olajjal kikenünk egy 18 cm átmérőjű teflonbevonatú serpenyőt, és felforrósítjuk. Beleöntjük a híg palacsintatészta nyolcadrészét, majd a serpenyőt kissé megbillentve szétfolyatjuk benne. 45 másodpercig sütjük az egyik oldalát, azután spatulával megemeljük a széleit, és óvatosan megfordítjuk. Fél percig sütjük a másik oldalát is, majd egy tányérra csúsztatjuk.

Hét további palacsintát sütünk, közben szükség szerint pótoljuk az olajat. Az elkészült palacsintákat egy tányéron egymásra halmozzuk, közéjük pedig zsírpapírt teszünk.

A paradicsommártáshoz a hagymát, a fokhagymát és a paradicsomot a levével együtt egy lábasba rakjuk, hozzáadjuk a cukrot, és ízlés szerint sót meg borsot. Időnként megkeverve 10-15 perc alatt alacsony hőfokon besűrítjük.

Eközben elkészítjük a tölteléket. A brokkolirózsákat forrásban lévő vízben 4-5 perc alatt puhára főzzük, majd jól lecsepegtetjük. Egy tálba borítjuk, hozzáadjuk a felkockázott camembert sajtot és a túrót, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül az egészet óvatosan összeforgatjuk.

Amikor a paradicsommártás elkészült, levesszük a tűzhelyről, és botmixerrel pürésítjük, esetleg 1-2 percnyi állás után konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe öntjük, és összeturmixoljuk. Az összevágott petrezselyemzöldet is beletesszük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat). A tölteléket egyenletesen elosztva a palacsintákra kanalazzuk, felgöngyöljük, és egy tűzálló tálban egymás mellé rakjuk őket. Leöntjük a paradicsommártással, s megszórjuk őket a reszelt parmezán sajttal. 25 perc alatt aranysárgára sütjük a palacsintákat, miközben a töltelék is jól átsül. Petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.

Tipp:

A palacsintatésztát konyhai robotgépben is elkészíthetjük, amelybe az összes hozzávalót egyszerre beleönthetjük. Kétszeres mennyiségű palacsintatésztából süssünk 16 palacsintát. A felét nyugodtan lefagyaszthatjuk, és bármikor felhasználhatjuk. Szobahőmérsékleten 2 óra alatt felenged. Camembert-es-lecsós palacsintához a sült zöldségeket összekeverjük a camembert sajttal, és ezzel töltjük meg a palacsintákat. Sonkás-brokkolis palacsintához a brokkolit az alaprecept szerint megfőzzük, majd összekeverjük 10 dkg túróval. 4 félbevágott, vékony szelet pármai sonkáról levágjuk a zsíros részeket. Mindegyik palacsintára egy fél sonkát teszünk, rákenjük a brokkolis keveréket, és felgöngyöljük. A palacsintákat lerakjuk egy tűzálló tálba, és leöntjük fehér alapmártással. A mártáshoz összekeverünk másfél evőkanál kukoricakeményítőt 3 dl félzsíros tejből egy kevéssel, míg a többit forrásig hevítjük. A keményítős habarékhoz adjuk, majd visszaöntjük a lábasba, állandóan keverve, óvatosan besűrítjük, és 2 percig csendesen forraljuk. 1 kiskanál dijoni mustárt és egy kevés sót meg borsot adunk hozzá. A palacsintára öntjük, s megszórjuk 5 dkg reszelt érett gouda vagy egyéb markáns ízű sajttal. Végül a palacsintákat tűzálló tálban megsütjük.

Miért egészséges?

• A camembert és a brie hasonlítanak egymásra, mindkettő külsejét puha, fehér kéreg borítja, a belsejük ugyanakkor lágy, zsíros és kenhető, de a camembert-nek valamivel alacsonyabb a zsírtartalma. A brokkoli számos hasznos fitovegyületet tartalmaz, többek között indolokat, amelyek védelmet nyújthatnak az emlőrákkal szemben, mivel gátolják a rákkeltő ösztrogén működését. A sovány tehéntúrónak alacsony mind a zsír-, mind a nátriumtartalma.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 399 kcal (1664 kJ), fehérje 27 g, zsír 19 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 34 g, (ebből cukor 10 g), rost 4 g, B12-, C-vitamin kalcium, B2-, E-vitamin, folsav, niacin, cink, A-, B1-, B6-vitamin, réz, vas, kálium


Sajtos-brokkolis palacsinta recepthez kapcsolódó receptek

Sajtos-brokkolis palacsinta

Sajtos-brokkolis palacsinta

A gazdagon megtöltött vékony palacsintákat ízletes főfogásként is kínálhatjuk. Az étel előnye, hogy a tésztát, a tölteléket és a tetejére locsolt paradicsommártást is előre elkészíthetjük. Ropogós magvas kenyérrel vagy főtt újburgonyával…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés