Ropogós édesburgonyás zsemle recept

Ropogós édesburgonyás zsemle
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
961

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Érdemes rászánni az időt ennek ropogós zsemlének az elkészítésére!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 2 db mogyoróhagyma
  • 1.5 kiskanál só
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 35 dkg liszt és még egy kevés a tészta kidolgozásához
  • 2 db kis édesburgonya (kb. 35 dkg)
  • 3 evőkanál tejpor
  • 1 csomag száraz élesztő (7 g)
  • 1.2 dl meleg víz (40-50 °C-os)

Elkészítés

Mossuk meg az édesburgonyát, és forrásban lévő vízben főzzük 25-30 perc alatt puhára. Öntsük le róla a vizet, hagyjuk a gőzt eltávozni, hámozzuk meg, kockázzuk fel, és egy nagy tálban törjük össze burgonyatörővel. Tisztítsuk meg a mogyoróhagymát, vágjuk vékony szeletekre, és keverjük hozzá az édesburgonyához.

Keverjük hozzá a lisztet, a tejport, a cukrot, az élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a meleg vizet és az olajat, és az egészet keverjük össze. Belisztezett deszkán gyúrjuk jól össze. Ha a tészta ragadós, adjunk hozzá még lisztet.

Tegyük a tésztát egy nagy tálba, és meleg helyen, letakarva kelesszük kétszeresére kb. 45 perc alatt. Gyúrjuk át még egyszer, és kelesszük letakarva ismét 45 percig.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Osszuk a tésztát 12 egyenlő részre, és formáljunk belőlük zsemléket. A tepsibe téve kelesszük a zsemléket még 15 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2.-3. fokozat). Kenjük meg a zsemléket tejjel, és süssük őket a sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára. Akkor vannak készen, ha egy késsel megkocogtatva a tetejüket enyhén kongó hangot adnak. Rácsra téve hagyjuk őket 15 percig hűlni.

Mazsolás édesburgonya-zsemle: Főzzük meg a kis édesburgonyákat a fenti recept 1. lépése szerint. A mogyoróhagyma helyett adjunk 1 púpozott evőkanál mazsolát az áttört édesburgonyához. Ezután folytassuk a 2. lépéssel. Kelesszük meg kétszer a tésztát, osszuk 12 részre, és formáljunk az adagokból zsemléket. Tegyük őket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és letakarva kelesszük még 15 percig. Süssük a zsemléket aranybarnára a 180 °C-ra (légkeveréses sütőnél 160 °C, gázsütőnél 2.-3. fokozat) előmelegített sütőben. Tálalás előtt hagyjuk őket 15 percig hűlni. Gyümölcslekvárral nagyon finom.

A recept tápértéke:

Zsemlénként 180 kcal (751 kJ), 5 g fehérje, 3 g zsír, 33 g szénhidrát


Ropogós édesburgonyás zsemle recepthez kapcsolódó receptek

Ropogós édesburgonyás zsemle

Ropogós édesburgonyás zsemle

Érdemes rászánni az időt ennek ropogós zsemlének az elkészítésére!

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés