Rakott padlizsán joghurttal recept

Rakott padlizsán joghurttal
3.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
3363

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A grillezett padlizsán- és cukkiniszeleteket rétegesen lerakjuk gazdag paradicsommártással és őrölt köménnyel ízesített joghurttal, majd sütőben megsütjük. Vastag szeletekre vágott – szezámmaggal, lila hagymával és ánizzsal megszórt – görög daktyla kenyérrel és ropogós zöldsalátával tálaljuk.

4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db babérlevél
  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
  • 3 db cukkini, vékonyan felszeletelve
  • 2 db tojás felverve
  • 0.5 kiskanál őrölt kömény
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 4 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 3 dkg parmezán sajt frissen reszelve
  • 1 db lila hagyma apróra vágva
  • 2 kiskanál aszaltparadicsom-püré
  • 6 evőkanál száraz vörösbor
  • 3 db padlizsán, 1 cm vastag szeletekre vágva

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olajat, beledobjuk a hagymát, és kb. 8 perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és 1 perc alatt, kevergetve kissé megpirítjuk. Azután beletesszük a darabolt paradicsomot a levével együtt, a paradicsompürét, a bort meg a babérlevelet. Lefedjük, és 10 percig csendesen főzzük.

Levesszük a fedőt, és időnként megkeverve még 10 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Kivesszük a babérlevelet, beleszórjuk a mártásba a petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Miközben a mártás fő, a grillsütőt mérsékelten magas hőfokon előmelegítjük. A maradék 2 evőkanál olajjal vékonyan megkenjük a padlizsán- és cukkiniszeleteket. Adagokban mindkét oldalukat 3-4 percig grillezzük. A zöldségek ezalatt megbarnulnak, és kellőképpen megpuhulnak.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Az őrölt köményt összekeverjük a joghurt felével.

Egy 2,5 literes tűzálló tálban lerakjuk a felszelt padlizsán egyharmadát, majd rákanalazzuk a paradicsommártás felét. Ráteszünk egy réteg cukkinit (a teljes mennyiség felét), majd rálocsoljuk a köményes joghurt felét. Ezután folytatjuk a rétegezést úgy, hogy a tetejére padlizsán kerüljön.

A maradék 2 dl joghurtot összekeverjük a felvert tojásokkal és a parmezán sajt felével. A joghurtos keveréket a padlizsánra kanalazzuk, a kanál hátával egyenletesen elsimítjuk, majd rászórjuk a maradék parmezán sajtot.

40-45 percig sütjük, hogy a joghurtos-tojásos-sajtos keverék megszilárduljon és enyhén megpiruljon. Forrón, a tűzálló tálban tálaljuk.

Tipp:

• Készítsünk rakott spenótot csirkehússal. 2 nagy, felkarikázott póréhagymát csendesen fövő vízben 4-5 perc alatt éppen csak puhára főzünk. Leöntjük róla a vizet, és a fele mennyiséget szétterítjük egy 1,7 dl-es tűzálló edény alján. 30 dkg főtt csirkemellfilét vastagon felszeletelünk, elrendezzük a póréhagymán, majd a tálat egy időre félretesszük. 45 dkg spenótot egy nagy lábasba teszünk, lefedjük, és időn- ként rázogatva addig pároljuk, amíg megfonnyad (2-3 perc). Szűrőedényben lecsepegtetjük, de nem nyomkodjuk ki belőle az összes vizet. A tisztára törölt lábasban 1,5 dkg vajon megfonnyasztunk 2 apróra vágott mogyoróhagymát. Beleteszünk 1 gerezd összezúzott fokhagymát, és 1 perc alatt enyhén megpirítjuk. Hozzáadunk 17 dkg tehéntúrót, 3 evőkanál félzsíros tejet, 1 kiskanál magos mustárt és 1 csipetnyi frissen reszelt szerecsendiót. Ízlés szerint sózzuk, bor- sózzuk. Óvatosan melegítve összekeverjük, majd belevegyítjük a spenótot. A keveréket a csirkére kanalazzuk, a maradék póréhagymát rárakjuk a tetejére. 1,5 dl natúr joghurtot összekeverünk 2 dkg reszelt gruyere sajttal, 1felvert tojással, sóval és borssal. A póréhagymára kanalazzuk, majd rászórunk 2 dkg reszelt gruyere sajtot. A 180 °C-ra előmelegített sütőben (gázsütőnél 4-es fokozat) 35 percig sütjük. Héjában sült burgonyával tálaljuk.

Miért egészséges?

• A bélflóra egyensúlyát az antibiotikumok, a stressz és a helytelen táplálkozás egyaránt felboríthatja. A joghurt megőrzi, és szükség esetén helyreállítja a hasznos és a kártékony baktériumok természetes egyensúlyát. A padlizsánt érdemes beiktatni az étrendbe, mivel amellett, hogy laktató, élelmi rostokat biztosít a szervezet számára anélkül, hogy sok energiát tartalmazna. 100 g padlizsán energiaértéke csak 15 kcal (62,5 kJ). A hagyma olyan flavonoidokat tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri betegségek ellen. Mind a vörös-, mind a lila hagymában megtalálhatók, de az utóbbiban több van belőlük.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 304 kcal (1268 kJ), fehérje 17 g, zsír 16 g (ebből telített 4 g) szénhidrát 20 g, (ebből cukor 18, 5 g), rost 6 g, C-vitamin, kalcium, A-, B6-, B12-vitamin, folsav, réz, kálium, cink, B1-, B2-, E-vit., niacin, vas, szelén


Rakott padlizsán joghurttal recepthez kapcsolódó receptek

További Szezon kategóriák

Rakott padlizsán joghurttal

Rakott padlizsán joghurttal

A grillezett padlizsán- és cukkiniszeleteket rétegesen lerakjuk gazdag paradicsommártással és őrölt köménnyel ízesített joghurttal, majd sütőben megsütjük. Vastag szeletekre vágott – szezámmaggal, lila hagymával és ánizzsal megszórt…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés