Pfalzi burgonyaleves recept

Pfalzi burgonyaleves
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
2111

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Krumplileves szilvás lepénnyel - ez az összeállítás első látásra kissé különösnek tűnhet, szilvaszüret idején azonban igen népszerű menü Pfalzban, Elzászban és Badenben.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A leveshez:

  • 1 kg burgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db kis szál póréhagyma
  • 1 db zeller (kb. 8 dkg)
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1.5 l húsleves
  • 1 kiskanál morzsolt majoránna
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • 1.5 dl tejszín vagy tejföl
  • 6 db virsli (vagy frankfurti)
  • 4 szelet fehér kenyér
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors
  • zsír a tepsi kikenéséhez
  • 2 kg szilva
  • 1 kiskanál vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg friss élesztő
  • 38 dkg búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 7 dkg kenhető vaj
  • 1 csipet só

Elkészítés

Hámozzuk és mossuk meg a burgonyát, a sárgarépát és a zellert, majd vágjuk őket kockákra. A póréhagyma külső leveleit távolítsuk el, a többit mossuk meg és daraboljuk fel. Tisztítsuk meg a vöröshagymát, és vágjuk apróra. Kockázzuk fel a szalonnát, és olvasszuk ki a zsírját egy fazékban. Pirítsuk meg benne először a hagymát, aztán a zöldséget. Végül adjuk hozzá a burgonyát, és kevergetve pirítsuk 2 percig.

Öntsük hozzá a húslevest. Majoránnával, sóval és borssal fűszerezzük. Főzzük fedő alatt, alacsony hőfokon 25 percig. Mossuk meg a petrezselymet, töröljük szárazra, és vágjuk fel apróra.

Passzírozzuk át a levest szűrőn, vagy pépesítsük mixerben, és tegyük egy levesestálba. Adjuk hozzá a virslit, egészben vagy felkarikázva, tetszés szerint. Öntsük rá a tejszínt, és szórjuk rá a petrezselymet. Vágjuk a kenyérszeleteket apró kockákra, és egy serpenyőben vajon süssük aranybarnára. A levessel együtt tálaljuk.

A szilvás sütemény elkészítéséhez először keverjünk el 3 evőkanál langyos tejben 1 kiskanál cukrot. Morzsoljuk az élesztőt a cukros tejbe, és kavarás közben oldjuk fel. Öntsük a szobahőmérsékletű lisztet egy tálba, és készítsünk a közepébe kis mélyedést.

Öntsük bele az élesztős keveréket, szórjuk meg egy kevés liszttel, és kelesszük, amíg a liszten repedések nem keletkeznek. Dolgozzuk össze a maradék tejjel, a tojással,a vajjal, a maradék cukorral - amelyből 4 evőkanálnyit előbb tegyünk félre - és a sóval. Gyúrjuk a tésztát, amíg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától.

Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és letakarva tegyük meleg helyre, amíg a tészta a duplájára nem dagad. Zsírozzunk ki egy tepsit. Nyújtsuk ki a tésztát, és tegyük a tepsibe.

Fedjük le konyharuhával, és kelesszük még egyszer legalább 20 percig. Közben mossuk meg a szilvát, vágjuk fel az egyik oldalát, magozzuk ki, és vágjunk rajta fent kb. fél cm- es hasítékot. Terítsük szét a szilvát a tésztán.

Süssük a sütőben kb. 30 percig, majd vegyük ki és azonnal szórjuk meg cukorral. Kínáljuk még langyosan, a leves után, második fogásként.

Tipp:

Más változat: A burgonyaleves badeni változatához hámozzunk és mossunk meg 1 kg burgonyát, és vágjuk kis kockákra. 1,5 l húslevesben főzzük puhára. Törjük át a krumplit szűrőn, és tegyük vissza a levesbe. 6 tojássárgáját keverjünk el 6 evőkanál tejföllel. Öntsük a levesbe, és vegyük le a fazekat a tűzről. Szeleteljünk fel vékonyan 2 zsemlét, 2 evőkanál vajban süssük aranybarnára, majd tegyük a tányérokba. Merjük rá a levest, és kínáljuk azonnal. Pfalzi burgonyaleves Krumplileves szilvás lepénnyel - ez az összeállítás első látásra kissé különösnek tűnhet, szilvaszüret idején azonban igen népszerű menü Pfalzban, Elzászban és Badenben.
Felső/alsó láng: 180 °C
Gáz: 2,3. fokozat


Pfalzi burgonyaleves recepthez kapcsolódó receptek

Pfalzi burgonyaleves

Pfalzi burgonyaleves

Krumplileves szilvás lepénnyel - ez az összeállítás első látásra kissé különösnek tűnhet, szilvaszüret idején azonban igen népszerű menü Pfalzban, Elzászban és Badenben.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés