Panettone házilag recept

Panettone házilag
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

10 perc

Megnézték:
2333

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eredeti panettone receptet próbáltam követni. A gyümölcskenyér két hét elteltével is nagyon finom puha marad.

6 személyre

  • 60 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 22 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 2 dl langyos tej
  • 20 dkg cukor
  • 8 dkg reszelt narancshéj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő
  • 2 csipet só
  • kandírozott gyümölcsök ízlés szerint
  • 5 dkg pisztácia
  • 5 dkg héjas mandula
  • 1 dl rumaroma

A szóráshoz

  • porcukor

A tetejére

  • mandulapehely

Elkészítés

2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük kb. 65 fokra. Lehűtjük, majd az élesztőt a tejjel és cukorral hozzákeverjük, és így kelesztjük 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal és a kovásszal, valamint a sóval együtt a robotgép táljába tesszük, és bedagasztjuk, majd a vajat megolvasztva hozzáadagoljuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és a rumban megáztatjuk.

A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, míg szép sima lesz és nem ragad.

Egy tortaformát, aminek az alja kivehető, magasan körbe bélelünk zsírpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét vagy magas formákban. A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe bevágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütöm. A formában hagyjuk kihűlni.

Porcukorral megszórjuk, kiemeljük a formából, és mint a tortát, úgy szeleteljük fel. 2 hétig is eláll hűvös helyen, letakarva.


Panettone házilag recepthez kapcsolódó receptek

Panettone házilag

Panettone házilag

Az eredeti panettone receptet próbáltam követni. A gyümölcskenyér két hét elteltével is nagyon finom puha marad.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Panettone házilag recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. január 06. 12345
Mivel imádsz vitatkozni,megjegyzem 1 felvételt lehet feltölteni!Ezenkívül mit gondolsz okostojás,hogy ebben tálaltam?Alulról kivehetős tálcája van a formának.Azt meg honnét vetted,hogy nem nyertem?Tévedsz,mert nem is egyszer jutalmaztak meg,és különdíjat nyertem a kardamomos csokitortámmal. Látszik,mennyire tájékozott vagy!Először nézzed meg a te fotóidat,azután kritizáld az enyémeket!
thumb
blahunka Attiláné - 2014. január 06. 12345
én egyszerűbb panettone receptjét sütöttem meg, és jobban is néz ki, te nem vagy ügyes, mivel ki kell szedni amiben sütjük és úgy tálaljuk. I LYEN RECEPTEKKEL NEM IS TUDSZ VERSENYEZNI. különben te szoktál mindenkiben belekötni. A mogyorót pedig ismerem, nem kell kioktatni. ITT VOLTAK MÁR ILYEN EMBEREK AKIK MINDIG BELEKÖTÖTTEK VALAMIBE. jó lenne, ha leszoknál erről és a receptek megjelenése a lényeg.