No.1. Pizza a la Piedone recept

No.1. Pizza a la Piedone
4 6

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
2986

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Sokféle pizzát kreáltam már, de ez a babos pizza kapta a No.1.-et, annyira ízlett férjemnek fűszeres tésztája és az ízes-babos rávalók. A maradék (?) prímán tűri a fagyasztást. Bacon-sonka-kolbász nélkül kiváló vega-pizza.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 0.5 dl olaj
  • 2 dl langyos víz
  • 0.5 dl langyos tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • zöld-fűszerek 1/3: bazsalikom-oregano-rozmaring

A kenéshez:

  • 3 dl sűrű paradicsomlé
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • zöldfűszerek 1/3 arányban

Rávaló:

  • 1 evőkanál olaj
  • 10 dkg sonka vagy bacon
  • 15 dkg lángolt- vagy füstölt-, puha kolbász
  • 10 dkg vörösbab konzerv vagy 10 dkg szemes bab
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg reszelt Trappista sajt
  • 5 dkg reszelt Karaván sajt
  • 6 db tojás
  • csili
  • zöld fűszerek 1/3 arányban

Elkészítés

A vörösbabról leöntöm a levét. Ha szárazbabból készítem, akkor előző nap beáztatom, másnap ízes vízben puhára főzőm, leszűröm. A levét később levesalapnak felhasználom. A langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. A vizet elkeverem a tojással, sóval, olajjal. A 3 fajta zöld fűszert ollóval apróra vágom, 3 felé osztom. Harmadát belekeverem a langyos lisztbe, hozzáöntöm az élesztős, cukros tejet, a tojásos-olajos-sós vizet. Kézzel vagy géppel összeállítom, ha túl lágy, pici lisztet adok hozzá. Cipóvá gyúrom. Liszttel beszórt tálba helyezem, letakarom, langyos helyen 40 percig kelesztem. Kelesztőtálban rövidebb az idő.

Közben elkészítem a rávalókat. 1 percig kevés olajon átsütöm a csíkokra vágott bacont, sonkát, a szétnyomott kolbászt, majd kiszedem. Tejföllel kikeverem a paradicsomlevet, hozzányomom a fokhagymagerezdeket, beleöntöm a szalonnás zsiradékba, sűrűre forralom, lehúzom a hőről, majd beleszórok 1/3 adag zöldfűszert. Sózni nem szükséges, mert a zsiradék elég sós, de azért megkóstolom, s ha igényli, utána ízesítem. A sütőt 200 fokra bekapcsolom.

A megkelt tésztát sütőpapírral bélelt nagy tepsibe teszem, a kezemmel jól kihúzkodom a szélig, kissé fel is húzom, hogy ne csorogjon alá a paradicsomos ízesítő, amivel alaposan megkenem. Megszórom babbal, kolbász-sonkafélével, hagymakarikával, maradék zöldfűszerrel, a Trappista és a füstölt sajt reszelékével. A feltéten a tészta alapig 6 fészket készítek, óvatosan beleöntöm a 6 felütött tojást. Chilit szúrok a sárgájukba. 15-20 percig, pirulásig sütöm, melegen tálalom. Ha marad a fokhagymás-paradicsomos szószból, mellé adom.

Aki nem szereti a közepesen vastag tésztát, egy kis öklömnyit vegyen el belőle, kézzel nyújtsa ki, és serpenyőben süssön belőle egy lángost:)


No.1. Pizza a la Piedone recepthez kapcsolódó receptek

No.1. Pizza a la Piedone

No.1. Pizza a la Piedone

Sokféle pizzát kreáltam már, de ez a babos pizza kapta a No.1.-et, annyira ízlett férjemnek fűszeres tésztája és az ízes-babos rávalók. A maradék (?) prímán tűri a fagyasztást. Bacon-sonka-kolbász nélkül kiváló vega-pizza.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés