Mogyorós kávétorta

Mogyorós kávétorta

Mogyorós kávétorta recept

4 személyre

  • 1.5 dkg instant kávé
  • 10 db tojás
  • 55 dkg cukor
  • 2 kiskanál vaníliakivonat
  • 45 dkg Rama + a formákba
  • 30 dkg liszt
  • 10 kiskanál sütőpor
  • 10 dkg mogyoró
  • 5 dkg kakaópor (édesítetlen)
  • 0.8 dl tejföl

A krémhez:

  • 2.5 dl tejszín
  • 30 dkg étcsokoládé
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A kávét elkeverjük 1 evőkanál forró vízzel. A tojást keverőgéppel 1 percig keverjük, majd hozzáadunk 5 dkg cukrot, és 3-4 perc alatt habosra keverjük.

A vaníliát a keverőgép segítségével összekeverjük a Ramával, majd hozzáadjuk a maradék cukrot, és további 4 percig keverjük.

Hozzáadjuk a cukorral kikevert tojást, majd hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Ezután hozzáadjuk a finomra darált mogyorót, a kakaóport, a kávépasztát és a tejfölt, majd a keverőgéppel alaposan összedolgozzuk.

A tésztát 2 Ramával kikent és sütőpapírral bélelt 20 cm-es tortaformába öntjük, 160 °C-ra előmelegített sütőben 70-75 percen át sütjük (tűpróbával ellenőrizzük), majd egy rácsra tesszük hűlni.

A krémhez a tejszínt és az apróra vágott csokoládét lassú tűzön megolvasztjuk, simára keverjük, majd hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.

A sütő hőmérsékletét 200 °C-ra növeljük. A tortalapok tetejét levágjuk, a levágott részt apró darabokra vágjuk, egy tepsibe szórjuk, és 10 perc alatt megpirítjuk. Amikor kihűlt, aprítógéppel durva morzsává őröljük.

A csokis-tejszínes krémmel megkenjük a tortalapok oldalát, 10 percre a hűtőbe tesszük őket, majd óvatosan meghempergetjük a morzsában. A tetejüket megkenjük a maradék krémmel, egymásra helyezzük őket, és a maradék morzsával meghintve tálaljuk.