Mogyorós-birslekváros zserbó recept

Mogyorós-birslekváros zserbó
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Némethné Zsuzsa

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2437

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de egykor Magyarországon alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt törtem meg ezzel a mogyorós-birses kombinációval. Ha megkóstolná Gerbeaud úr, maga is elcsodálkozna, mert még az eredetinél is finomabb ez a változat.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 28 dkg margarin
  • 1 dl tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 fiola rumaroma (fehér)
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 4 ek porcukor
  • 25 dkg darált pörkölt mogyoró
  • birslekvár (házi)
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A csokimázhoz

  • tortabevonó massza

Elkészítés

A hozzávalókat robotgéppel összedolgozzuk, majd 4 részre osztjuk a tésztát. Az első lapot kinyújtjuk, majd tepsibe helyezzük. Megszúrjuk villával, a gőz könnyebb távozása miatt. Megkenjük a finom birslekvárral, majd a darált mogyorót, amit előtte elkevertünk a citromhéjjal és a cukorral, rászórjuk, ügyelve arra, hogy maradjon elég a többi laphoz.

A következő lapot is kinyújtjuk, majd megbökjük, kenjük és végül szórjuk. Erre kerül az utolsó lap. 20 percig hagyjuk kelni, majd a sütőbe tesszük 180 fokon és 30 percig sütjük. Ha kihűlt, tortabevonóval egyenletesen bevonjuk. Akár háromszög, akár rombusz alakúra is vághatjuk.


Mogyorós-birslekváros zserbó recepthez kapcsolódó receptek

Mogyorós-birslekváros zserbó

Mogyorós-birslekváros zserbó

Igazi, hagyományos magyar sütemény a zserbó, bár kitalálója a francia származású Gerbeaud nevű, de egykor Magyarországon alkotó cukrász. Lekváros-diós tészta, csokoládés bevonat, igazi örökzöld gasztronómiai élmény. Ezt a hagyományt…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Mogyorós-birslekváros zserbó recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. november 26. 12345
Sokan idegenkednek a birstől,de azt gondolom,ez a zserbó nagyon finom.Kevesen nézték meg,de ha megkóstolnák,a véleményük megváltozna.Ettem már savanykás lekvárút,ami borzasztó volt,de valaki azt mondta rá,neki ízlett,pedig még bevonatot sem látott.Igen,másak vagyunk.Én azt mondom,aki teheti próbálja ki,mert nem bánja meg.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. január 07. 12345
A tepsi belső mérete 30x21-es.