Levélzöldségleves zöldfűszerekkel recept

Levélzöldségleves zöldfűszerekkel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
857

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Miközben ezt a jóízű levest fogyasztjuk, szinte azonnal érezzük a vitaminokban gazdag levélzöldségek jótékony hatását. Laktató, de nem nehéz, nagyszerű fogás nyáron és ősszel is. Bármilyen levélzöldséget felhasználhatunk hozzá, csak a főzési időket kell összeegyeztetni.
4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db póréhagyma csak a fehér részek, vékony csíkokra vágva
  • 1 kis vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld apróra vágva
  • 0.5 db sárgarépa vékonyra fölkarikázva
  • 3 kisebb érett paradicsom vagy egészben eltett konzervparadicsom, fölkockázva
  • 1.5 l csirke- vagy zöldségalaplé
  • 0.5 kiskanál édesköménymag
  • 2 szelet pármai sonka, a zsíros részektől megtisztítva, vékony csíkokra vagy apróra vágva
  • 15 dkg mángold spenót vagy leveles kel, illetve ezek keveréke, nagyon vékony csíkokra vágva
  • 1 csipetnyi piros csilipaprikapor (elhagyható)
  • 25 dkg apró levestészta például kagyló- tészta (conchigliette) vagy gyűszűtészta (ditalini)

A tálaláshoz

  • 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 5 dkg friss bazsalikomlevél a száráról leszedve, vékony csíkokra vágva
  • 4 evőkanál zsenge borsmustár (rukola) összevágva (elhagyható)

Elkészítés

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. 5 perc alatt megfonnyasztjuk benne a póré- és a vöröshagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát, a fokhagymát, az édesköményt, a petrezselymet és a pármai sonkát. Tovább pirítjuk a hozzávalókat még 5 percig, miközben időnként megkeverjük.

Beletesszük a csíkokra vágott zöldségeket meg a paradicsomot, és fedő alatt 2 percig pároljuk, hogy a zöldségek kissé megfonnyadjanak, majd felöntjük az alaplével. Ízlés szerint fűszerezzük a csilipaprikaporral. Sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, és mérsékelt hőfokon csendesen főzzük 5 percig, vagy addig, amíg a levélzöldségek épp csak megpuhulnak.

Közben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük a tésztát. Jól lecsepegtetjük.

Elosztjuk 4 leveses tányérba a tésztát, rákanalazzuk a levest, majd rászórjuk a bazsalikomot, a reszelt parmezánt és a borsmustárt. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Ehhez a leveshez vehetünk kínai kelt, bordás kelt, mustárlevelet, kelkáposztát és vízitormát is. A vastagabb levelű zöldségek, mint a kelkáposzta, hosszabb főzési időt igényelnek, mint például a lágyabb levelű vízitorma. n• Közel-keleties jellegű vegetáriánus levesnél elhagyjuk a pármai sonkát, és zöldségalaplevet használunk. 1,5 dl zsírszegény natúr joghurtot simára keverünk, és a leveshez adjuk, amelyet előzőleg levettünk a tűzhelyről. Hozzáadunk 3 evőkanálnyi felaprított friss korianderzöldet és fél citrom levét (vagy tetszés szerinti mennyiségűt), majd pirospaprikával és cayenne-i borssal meghintve tálaljuk. n• Kínai változathoz elhagyjuk az édesköménymagot, a petrezselymet, a pármai sonkát, a bazsalikomot meg a parmezán sajtot, és a levest 1-2 evőkanálnyi meghámozott és apróra össze- vágott gyömbérrel, valamint szójaszósszal ízesítjük. Végül hozzáadunk még 10 dkg felkockázott kemény tofut.n

Miért egészséges?

• A sötétzöld levélzöldségek, mint például a mángold, a spenót és a leveles kel, megfelelő mennyiségben tartalmaznak antioxidáns C-vitamint és béta-karotint, valamint a B-vitaminok közül niacint, folsavat és B6-vitamint.n

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 405 kcal (1689 kJ), fehérje 19 g, zsír 13 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 54 g, (ebből cukor 5,5 g), rost 3 g, A-, B1-,B6-, E-vitamin, niacin, C-vitamin, folsav, kalcium, vas, réz


Levélzöldségleves zöldfűszerekkel

Levélzöldségleves zöldfűszerekkel

Miközben ezt a jóízű levest fogyasztjuk, szinte azonnal érezzük a vitaminokban gazdag levélzöldségek jótékony hatását. Laktató, de nem nehéz, nagyszerű fogás nyáron és ősszel is. Bármilyen levélzöldséget felhasználhatunk hozzá, csak…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés