Lecsó befőzése recept

Lecsó befőzése
4.5 8

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
20209

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Konyhámban mindig nagyon kapós a lecsó. Szeretem befőzni, mert felhasználásakor igen sok időt takaríthatok meg, így busásan megtérül az eltevésre szánt idő. Nem foglal helyet a fagyasztóban, nem fogyaszt áramot, mégis megőrzi frissességét. A tavalyi befőzéshez képest most megnöveltem a hozzávalókat, ugyanis tavasz végére az eltett mennyiség már kevésnek bizonyult:). Idén olyan édes volt a paradicsom és a hagyma, hogy a cukrot teljesen kihagytam.

15 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 4 kg TV paprika
  • 2 kg piros húsos paprika
  • 5 kg paradicsom
  • 4 kg vöröshagyma
  • 0.75 liter olaj
  • 8 dkg só
  • 3 mokkáskanál szalicil + annyi késhegynyi, ahány üveg lecsó lesz

Elkészítés

Felkockázzuk a hagymát, paprikát, a héjától megfosztott paradicsomot, egyszerre behelyezzük a legalább 15 literes lábasba öntött forró olajba. Megsózzuk, és gyakori kevergetés mellett annyi ideig pároljuk, hogy még roppanós maradjon a paprika. Ennél a mennyiségnél ez kb 40 perc. Ha kész, elzárjuk a hőt. Kevés kivett lében feloldunk 3 mokkáskanálnyi szalicilt, és még forrón, alaposan a többihez keverjük. A lecsó sűrűjét csírátlanított, kisebb csavaros üvegekbe szedjük, ujjnyi magasságra a tetejétől.

A lábasban maradt lé tetejére feljött olajjal az üvegeket színültig öntjük. Ráhelyezzük a folpackot, melynek 2 rétege közé 1-1 késhegynyi szalicilt hintünk. Szorosan rácsavarjuk a kupakot, 1 órára fejre állítjuk az üvegeket. A többi levet azon nyomban óriási adag töltött-paprika készítéséhez használjuk fel, vagy befőttesüvegekbe öntve eltesszük későbbre. Nem romlik meg, ha légmentesen záródik az üveg. A lecsó és a leve sokoldalúan felhasználható. Felbontás után a maradékot még 3 napig hűtőben tárolhatjuk. Pörköltfélék, gulyások, sültek, bográcsételek készítéséhez is felhasználhatjuk.

Kolbászos-tojásos lecsó sütésekor az üvegben levő olajból egy keveset serpenyőbe teszünk (a többit pl. paradicsomleveshez használjuk fel), felforrósítjuk, rádobjuk a kolbász- vagy virsli karikákat, kicsit megpirítjuk. Ráöntjük a házi lecsót, jól átmelegítjük, a felhabart tojással rezgősre sütjük és máris tálaljuk. Kb. 5 perc alatt kész! Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Lecsó befőzése recepthez kapcsolódó receptek

Lecsó befőzése

Lecsó befőzése

Konyhámban mindig nagyon kapós a lecsó. Szeretem befőzni, mert felhasználásakor igen sok időt takaríthatok meg, így busásan megtérül az eltevésre szánt idő. Nem foglal helyet a fagyasztóban, nem fogyaszt áramot, mégis megőrzi frissességét.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés