Körtetorta, fejjel lefelé recept

Körtetorta, fejjel lefelé

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
1990

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a finom torta biztos, hogy hamarosan a család kedvence lesz. Hűvös őszi vasárnapokon ideális ebéd utáni desszert. A körtére és a szederre narancshéjjal ízesített piskótatésztát terítünk, és sütés után a tortát felfordítjuk, hogy az édes gyümölcsök a tetejére kerüljenek.
6 személyre

  • 2 db tojás felverve
  • 12 dkg világos muscovado cukor
  • 17 dkg sütőporos liszt
  • 1 kis narancs reszelt héja
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 5.5 dkg aranyszirup (sárga cukornádszirup)
  • 3 érett körte
  • 20 dkg friss fekete szeder
  • 2 evőkanál félzsíros tej vagy szükség szerinti mennyiség

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegítjük. Kizsírozunk egy 20 cm átmérőjű, mély tortaformát, és az alját kibéleljük sütőpapírral.

A szirupot egy kis lábasban, alacsony hőfokon addig melegítjük, amíg hígan folyós lesz, majd az előkészített tortaformába öntjük. A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. Vágott lapjukkal lefelé, egy rétegben elrendezzük őket a szirupban, majd rájuk szórjuk a szedret is.

A vajat habosra keverjük a cukorral. Fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojást, miközben erőteljesen keverjük. Beleforgatjuk a lisztet, a narancshéjat és a tejet. Végül lágy, folyós állagú tésztát kapunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis tejet. A tésztát a formában lévő gyümölcsök tetejére kanalazzuk, egyenletesen szétterítve rajtuk. Elsimítjuk a tetejét.

50-60 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta megemelkedik, és szép aranybarnára sül. Ha a sütés vége felé túl gyorsan barnulna, takarjuk le alufóliával.

A formában hagyjuk kb. 10 percig hűlni, azután egy felfordított tálat borítunk a formára, és szorosan összefogva őket megfordítjuk, hogy a torta kiboruljon a tálra. Melegen, szeletekre vágva tálaljuk, majd ízlés szerint tejfölt kínálunk mellé.

Tipp:

• Gyorsabban elkészíthető körtetortához a friss körte helyett használjunk 6 saját levében eltett konzerv felezett körtét, jól lecsurgatva. • Az aranyszirupot juharsziruppal is helyettesíthetjük. • Ugyanilyen felfordított tortát ananásszal és fekete áfonyával is készíthetünk. A körtét és a szedret 4 jól lecsurgatott, saját levében eltett konzerv ananászkarikával és 20 dkg friss fekete áfonyával helyettesítsük. • Gyömbéres-szilvás tortához a körte és a szeder helyett 6 félbevágott szilvát használunk. A piskótatésztát 8,5 dkg sütőporos sima lisztből és ugyanennyi teljes kiőrlésűből készítjük. Elhagyjuk a narancshéjat, viszont hozzáadunk 1negyed kiskanál őrölt gyömbért meg 3-4, szirupban eltett konzerv gyömbérszárat, apróra vágva.

Miért egészséges?

• A fekete szederben rengeteg C- és E-vitamin található – az utóbbiból a gyümölcsök közül a szeder tartalmazza a legtöbbet –, de a rostoknak is bőséges forrása. • Az aranyszirup melaszból készül, és túlnyomórészt glükózt, szukrózt és fruktózt tartalmaz. de mivel több víz és kevesebb glükóz van benne, mint az étkezési cukorban, nem annyira édes.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 401 kcal (1672 kJ), fehérje 6 g, zsír 18 g (ebből telített 11 g), szénhidrát 58 g, (ebből cukor 37 g), rost 3,5 g, A-vitamin, B12-, C-, E-vitamin, kalcium, réz, vas


Körtetorta, fejjel lefelé

Körtetorta, fejjel lefelé

Ez a finom torta biztos, hogy hamarosan a család kedvence lesz. Hűvös őszi vasárnapokon ideális ebéd utáni desszert. A körtére és a szederre narancshéjjal ízesített piskótatésztát terítünk, és sütés után a tortát felfordítjuk, hogy…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés