Húsvéti fonott kalács koszorú recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 150 perc
Megnézték: |
Puha, foszlós finomság. Nem csak a gyerekek kedvence lesz.
- 60 dkg liszt
- 0.5 kávéskanál só
- 3 dkg friss élesztő
- 3 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 1 db tojás sárgája
- 1 teáskanál tej a lekenéshez
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg, de nem forró tejbe és meghintjük 1 evőkanál cukorral. Hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót, amit egy kevés liszttel betakarunk, hogy ne érintkezzen majd közvetlenül az élesztővel. Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojások sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő nagyságú darabra vágjuk. Egy darabot 3 részre vágunk, ezekből hosszú, hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk.
A három rúd végeit összefogjuk, összecsípjük, majd hármas fonással nem túl szorosan összefonjuk. A fonás végét is összecsípjük. Koszorúformába hajtjuk, és szépen összeigazítjuk a végeket.
A másik darab tésztával is elvégezzük a formázást.
Sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük és letakarva hagyjuk további 35 percet kelni. Előmelegítjük a sütőt.
A megkelt tésztát vékonyan lekenjük egy tojás sárgája és egy kevés tej keverékével. 180 fokon 25 perc alatt alul-felülsütéssel megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.