Házi készítésű paradicsom-szugo télire is recept

Házi készítésű paradicsom-szugo télire is
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

150 perc

Megnézték:
1413

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az aug. végi, szept. elejei húsos, édesen savanykás paradicsomokból a legjobb eltenni. Pl. Lucullusból. A paradicsom szugónak nagyon ízesnek kell lennie, édesnek is, sósnak is, hiszen aránylag keveset teszünk pl. a kifőtt tésztára, pizzára, tortillára, kelt-tekercsekbe. Mártogatósnak (dip) is készíthetjük tejföllel keverve és tovább fűszerezve pl. sós sütikhez, zöldségekhez, szárazabb husikhoz, sült csibeszárny mázba, stb. Az arányok függvényében növelhetjük a hozzávalók mennyiséget. A képen látható adag 6 kg paradicsomból készült.

16 személyre

  • 2 kg paradicsom
  • 2 dl olíva- vagy szőlőmagolaj
  • 0.5 kg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű-rozmaring-bazsalikom levél
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál tengeri vagy asztali só
  • 1 db borókabogyó
  • 2 evőkanál 8%-os ecet
  • 2 mokkáskanál erős paprikakrém vagy chilipor
  • kevés tartósítószer

Tetejére:

  • üvegenként félujjnyi olívaolaj

Elkészítés

2 dl finom olajon (lehet vegyesen is) szinte a zsírjára sütjük a héjastól apróra vágott paradicsomot és 2 fej felkockázott vöröshagymát. Pár perc múlva már állandóan kevergetjük, nehogy leégjen. Amikor már jól besűrűsödött és pépes lett, fokhagymát préselünk bele. Mokkáskanálnyi friss kakukkfüvet, rozmaring lehúzott és apróra vágott 4-5 db levélkéjét, bazsalikom 8-10 db picire csipkedett levelét, kr.cukrot, sót, megroppantott borókabogyót, ecetet, paprika krémet vagy ízlés szerint chili port keverünk hozzá.

Levesszük a hőről. Tetszés szerint darababosra hagyjuk vagy pépessé turmixoljuk. Kevés tartósítószert simára elegyítünk egy evőkanálnyi paradicsomos szugóban, majd alaposan a többihez keverjük. Forrón 2-4 dl-es tiszta, mikroban csírátlanított csavaros fedelű üvegbe töltjük, 1-1 ek olajat öntünk még a tetejére. Dupla folpackkal lekötjük, kevés tartósítószert szórunk a 2 réteg folpack közé is. Szorosan rácsavarjuk az üvegre a tetejét, fejre állítjuk, kihűlés után a helyére tesszük. Nem igényel dunsztolást.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta


Házi készítésű paradicsom-szugo télire is recepthez kapcsolódó receptek

Házi készítésű paradicsom-szugo télire is

Házi készítésű paradicsom-szugo télire is

Az aug. végi, szept. elejei húsos, édesen savanykás paradicsomokból a legjobb eltenni. Pl. Lucullusból. A paradicsom szugónak nagyon ízesnek kell lennie, édesnek is, sósnak is, hiszen aránylag keveset teszünk pl. a kifőtt tésztára, pizzára,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés