Havas kunyhó recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ezzel a sütés nélküli finomsággal már régóta szemezgettem ... de ma végre elkészítettem. Mondanom sem kell, hogy itthon nagy sikere volt. Pofonegyszerű elkészíteni, mutatós és nagyon finom! Az elkészítéséhez szükségünk van egy kézi citromfacsaróra, mert azzal formázunk. A teteje egy kókuszos főzött krémből áll, és az alja pedig kakaós-rumaromás kekszből. Szerintem a karácsonyi asztalon is megállja a helyét. Ennek az édességnek nehéz ellenállni - ne hagyjátok ki! :)
A recept hozzávalói ( személyre)
Kókuszos részhez a hozzávalók:
- 2 dl tej
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 100 g kókuszreszelék
Kekszes részhez a hozzávalók:
- 30 dkg darált háztartási keksz
- 6 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 13 dkg ráma margarin (olvasztott)
- 30 ml rumaroma (egy üvegcse)
- 1 dl tej
- a szóráshoz kókuszreszelék
Elkészítés
Amire feltétlenül szükségünk van az egy kézi citromfacsaró, mert azzal formázunk!
Elkészítés: (nekem 15 db kunyhóm lett)
1. Először a kókuszos részt készítjük el: a tejbe beletesszük a kristály és a vaníliás cukrot, majd a lisztet és elkezdjük főzni (mint a pudingot), és amikor már kezd besűrűsödni, akkor a kókuszreszeléket is belekeverjük. Félre tesszük hűlni.
2. Most a kekszes részét készítjük el: a darált kekszbe belekeverjük a porcukrot, a kakaóport, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint, a rumaromát és végül a tejet. Az egészet egy nagy gombóccá összegyúrjuk.
3. A citromfacsaró belsejét folpackkal kibéleljük, és az üregnek a kb. negyed részét (vizes ujjunkkal) először a kókuszos masszával béleljük ki, majd pedig a kekszes masszával teljesen kitöltjük. Jól belenyomkodjuk, hogy az alja sima, egyenletes legyen, majd ezután egy nagyobb tányérra kiborítjuk a havas kunyhót (folpacknak köszönhetően könnyedén kijönnek). Ezt a műveletet addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak a masszák.
4. Kókuszreszelékkel megszórjuk a kunyhók tetejét és letakarva (folpackkal vagy alufóliával) a hűtőbe tároljuk.