Gombás rizottó recept

Gombás rizottó
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
996

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gomba és rizs - és mégsem gombás rizs

4 személyre

  • 3 dkg friss zsályalevél
  • 1 evőkanál olívaolaj + a zsályához
  • 3 db mogyoróhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6.5 dkg vaj
  • 3 dkg szárított vargánya
  • 0.8 dl brandy
  • só, bors
  • 40 dkg kerek szemű rizs (arborio)
  • 1.5 liter csirkealaplé
  • 4 dkg parmezán
  • 2.5 dl mandulatej
  • 30 dkg vegyes erdei gomba

Elkészítés

Egy kisebb serpenyőben 1 cm olívaolajat forrósítunk, a zsályaleveleket kb. 1 perc alatt ropogósra sütjük benne, majd konyhai papírtörlőn leitatjuk róluk az olajat.

A finomra vágott mogyoróhagymát és az összezúzott fokhagymát 2,5 dkg vajban 4-5 perc alatt puhára pároljuk.

A vargányát leöntjük 5 dl forró vízzel, majd leszűrjük (a levét félretesszük). A gombát hozzáadjuk a hagymához, 2-3 percig melegítjük, majd ráöntjük a brandyt, sózzuk, borsozzuk, és további 2-3 percig főzzük.

Hozzáadjuk a rizst, 1-2 percig kevergetjük, majd felöntjük 1dl-rel a vargánya vizéből és 2,5 dl forró alaplével, és addig kevergetjük, míg a folyadék el nem fő. Az alaplével való felöntést addig ismételjük, míg a rizs al dentére nem fő (20-25 perc).

A tűzről levéve a rizottóhoz keverjük a reszelt parmezánt és a mandulatejet.

A maradék vajat 1 evőkanál olívaolajjal megolvasztjuk, és a friss gombát nagy lángon aranybarnára sütjük benne (3-4 perc).

A rizottót tányérokra szedjük, a tetejére halmozzuk a gombát, és a pirított zsályalevelekkel megszórva tálaljuk.


Gombás rizottó recepthez kapcsolódó receptek

Gombás rizottó

Gombás rizottó

Gomba és rizs - és mégsem gombás rizs

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés