Egyszerű formakalács recept

Egyszerű formakalács
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Gizi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1252

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az egyszerűsége ellenére ez a kalács nagyon finom. Egy bögre meleg kakaóval, pedig szinte abbahagyhatatlan.

4 személyre

  • Hozzávalók 25x10x7 cm-es formához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2.5 dkg élesztő (friss)
  • 1 db tojássárga
  • csipet só
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.

A tejszínt keverjük össze a tojássárgával, és a maradék cukorral, majd öntsük bele a keverőtálba. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá a sóval összekevert lisztet.

Ezután a robotgép dagasztó szárával (v. kenyérsütőgéppel) pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk)

A kelesztőtálat vékonyan kenjük ki olajjal, majd helyezzük bele a megdagasztott tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.

A megkelt tésztát borítsuk rá egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.

Ezután tekerjük fel a tésztát, majd helyezzük bele az előzőleg kizsírozott, kilisztezett formába. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kb. 40 perc alatt kelesszük újra. (a formát sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni, és lisztezni)

Amikor a tészta megkelt, kenjük le a tetejét egész tojással.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük, 45-50 perc alatt készre. A sütési idő felénél takarjuk le alufóliával, nehogy nagyon barnára süljön a teteje. (én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tálaláskor ízlés szerint szeleteljük fel a kalácsot és úgy kínáljuk, reggeli vagy éppen vacsorára, egy pohár kakaó mellé. A kalács tésztája pedig nagyon finom foszlós.


Egyszerű formakalács recepthez kapcsolódó receptek

Egyszerű formakalács

Egyszerű formakalács

Az egyszerűsége ellenére ez a kalács nagyon finom. Egy bögre meleg kakaóval, pedig szinte abbahagyhatatlan.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés