Édesanyám bablevese recept

Édesanyám bablevese
5 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
6066

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Nagyon kevés levest sűrítek rántással vagy habarással, az egyik közülük ez a retro bableves. Így sikerül visszaadnom a gyermekkoromban érzett ízeket, amiben tovább él Édesanyám, Nagymamám.

6 személyre

  • 30 dkg tarkabab
  • 1 evőkanál étolaj
  • 30 dkg füstölt hús
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 0.5 db karalábé
  • 0.5 db zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kisebb piros paprika
  • 1 db burgonya
  • 1 teáskanál csili krém
  • 1.5 pár debreceni kolbász
  • 3 dkg csemegeszalonna
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • kevés só, törött bors
  • 2 marék száraz, házi csipetke
  • 0.5 csokor petrezselyemzöldje

Elkészítés

A megmosott babot és a füstölt húst előző nap este külön tálban beáztatjuk, másnap a babról leöntjük az áztató vizet. A húst nagyobb lábasba helyezzük, ráöntjük azt a vizet, amiben ázott, kb. 2 literre kiegészítjük, felforraljuk.

Ezután a megmosott, megtisztított és csíkokra vágott zöldségeket, húsos paprikát, a kétféle hagymát és a paradicsomot a lébe szórjuk, a babbal együtt puhára főzzük. Az elkapart szalonnát pár másodperc alatt zsírjára olvasztjuk, levesszük a hőről, elkeverjük benne az őrölt pirospaprikát, beleöntjük a levesbe. Mielőtt készre főne, a felkarikázott debrecenit, a kockára vágott burgonyát, csilit és a házi, száraz csipetkét is hozzáadjuk.

Ízlés szerint még megsózzuk, borsozzuk, de a füstölt hús és a leve általában kellő sót tartalmaz. Tálaláskor petrezselyemmel vidámítjuk. Másnap még ízesebb. A foszlós puha kenyér nem rontja el…

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Édesanyám bablevese recepthez kapcsolódó receptek

Édesanyám bablevese

Édesanyám bablevese

Nagyon kevés levest sűrítek rántással vagy habarással, az egyik közülük ez a retro bableves. Így sikerül visszaadnom a gyermekkoromban érzett ízeket, amiben tovább él Édesanyám, Nagymamám.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Édesanyám bablevese recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. október 16. 12345
Győr mellett Gönyűn lakom már 13 éve.Amúgy Győrben éltem.
thumb
vajdamarta - 2013. október 15. 12345
Miért, Te merre élsz, Zsuzsa? Én Bp.-től 45 km-re délre, szinte a Duna vonalán.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. október 14. 12345
Nagyon klassz,de mifelénk ilyeneket nem árulnak.Talán eljutok egyszer arrafelé én is.
thumb
vajdamarta - 2013. október 13. 12345
Ja, és engem igazol, h. a 'Nyúlcomb gránátalmás pecsenyelével' ill. az 'Avokádós dip' nevű receptemet is ilyen készletben tálaltam, kb. tavaly töltöttem fel. Üdv.:
Márti
thumb
vajdamarta - 2013. október 13. 12345
Kösz, Zsuzsa! Már többek érdeklődésre megírtam, hogy ezt a készletet is és a többi, de zöld mázas, égetett kerámiaedényeket is Erdélyben, Korondon vásároltuk Józsa János műhelyéből. A nagyobb, fedeles főző-tálaló edények kemencében, sütőben is használhatóak. Igaz, borsosabb áron, de a hazai vásárokon hazai készítőktől is lehet beszerezni hasonlókat szinte a szivárvány minden színében.
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. szeptember 30. 12345
Csodálatos,de ilyen edényt még nem láttam,ez új szerzeményed?Nekem is jó lenne.Hol lehet megvenni?