Csőben sült vörös lencse zabpehellyel recept

Csőben sült vörös lencse zabpehellyel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
1927

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A vörös lencsét barna csiperkegombával és zellerszárral keverjük össze, ez képezi az étel alapját. A tetejére Double Gloucester sajttal kevert zabpelyhet szórunk, és néhány perc alatt a sütőben ropogósra sütjük. Paradicsomsalátával, illetve zöld színű főzelékfélékkel, például brokkolival vagy cukkinivel tálaljuk.

4 személyre

  • 0 só és fekete bors
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db zellerszár felkarikázva
  • 1 csipet cayenne-i bors
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 10 dkg zabpehely
  • 20 dkg barna csiperkegomba felszeletelve
  • 25 dkg feles vörös lencse
  • 10 dkg Double Gloucester sajt lereszelve

Elkészítés

Egy lábasban, mérsékelt hőfokon felforrósítjuk az olajat, beletesszük ahagymát és a zellerszárat, majd időnként megkeverve 5 percig pirítjuk.

Beletesszük a felszeletelt gombát, ésjól elkeverjük. 5 perc alatt enyhén megpirítjuk, miközben a zöldségek is megfonnyadnak.

Hozzáadjuk a lencsét, és felöntjük 5 dl zöldségalaplével. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, fedő alatt kb. 20 percig csendesen főzzük. Ha úgy látjuk, hogy a lencse már az összes főzőfolyadékot magába szívta, de még nem elég puha, akkor ráöntjük a maradék alaplevet is.

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A zabpelyhet összekeverjük a reszelt sajttal és acayenne-i borssal. A főtt lencsét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy lapos tűzálló tálba, amelyben egyenletesen szétterítjük.

Végül rászórjuk a sajtos-zabpelyhes keveréket, és a sütőben 10 perc alatt ropogós aranybarnára pirítjuk. Melegen tálaljuk.

Tipp:

• A 2. lépésben adjunk a zöldségekhez 1-1 csipetnyi curryport és őrölt köményt. • Egy másik változatnál a vöröshagymát és a zellerszárat 2 felaprított fokhagymagerezddel és 1 evőkanál összevágott friss szurokfűvel (oregánó) együtt pirítjuk meg. • Csőben sült vegyes lencséhez fonnyasszuk meg a hagymát 1 gerezd összevágott fokhagymával együtt (hagyjuk el a zellerszárat). Gomba helyett adjunk hozzá egy összevágott édesköményt és 2 kis szál póréhagymát felszeletelve. Kb. 5 perc alatt pároljuk puhára. Adjunk hozzá 12 dkg feles vörös lencsét és 12 dkg Puy-lencsét, valamint a zöldségalaplét, és főzzük meg az alaprecept szerint. Ezután kanalazzuk át egy lapos tűzálló tálba, majd szórjunk a tetejére 10 dkg barna zsemlemorzsát, 5 dkg frissen reszelt parmezánt és 5 dkg reszelt cheddar sajtot. Végül süssük meg a keveréket az alapreceptben leírtak szerint.

Miért egészséges?

• A lencse csodálatos táplálék: van benne fehérje, keményítőtartalmú szénhidrát meg rost is, ugyanakkor zsírszegény, és kevés nátriumot tartalmaz. • A barna csiperkegomba általában keményebb, mint a világos fajta, az íze is erőteljesebb, és hasznos mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat. • A zabpehely hántolt egész zabszem, melyről eltávolítják a pelyvát, majd az egész magot laposra hengerelik, így a zabpehely megőrzi a mag teljes tápanyagtartalmát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 464 kcal (1935 kJ), fehérje 25 g, zsír 17 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 55 g, (ebből cukor 4 g), rost 6 g, réz, B1-, B6-vit., niacin, kalcium, vas, cink, A-, B2-, B12-, E-vitamin, folsav, kálium, szelén


Csőben sült vörös lencse zabpehellyel recepthez kapcsolódó receptek

Csőben sült vörös lencse zabpehellyel

Csőben sült vörös lencse zabpehellyel

A vörös lencsét barna csiperkegombával és zellerszárral keverjük össze, ez képezi az étel alapját. A tetejére Double Gloucester sajttal kevert zabpelyhet szórunk, és néhány perc alatt a sütőben ropogósra sütjük. Paradicsomsalátával,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés