Csirkefalatok mustáros mártogatóssal recept

Csirkefalatok mustáros mártogatóssal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
4017

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a recept a gyorséttermek közkedvelt, olajban sütött harapnivalójának egyszerűsített, egészséges változata. Sütőben sült hasábburgonyával és friss zöldségekkel tálalva kiadós családi vacsora lehet, de hidegen piknikre vagy könnyű ebédként a munkahelyre is magunkkal vihetjük.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 evőkanál liszt
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva (elhagyható)
  • 1 evőkanál friss metélőhagyma összevágva
  • 55 dkg csirkemellfilé
  • 1.5 dl tejföl
  • 7 evőkanál magos mustár
  • 20 dkg frissen reszelt zsemlemorzsa Graham kenyérből
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 db tojás
  • fekete bors
  • citrom- vagy limonellagerezdek a díszítéshez

Elkészítés

A mustáros mártogatószószhoz a tejfölt és a metélőhagymát 1 evőkanál mustárral és ízlés szerint fekete borssal keverjük össze, majd egy kis tálkában fogyasztásig behűtjük.

Közben vízszintesen félbe- és hosszában vékony csíkokra vágjuk a csirkemelleket. A lisztet egy nagy műanyag zacskóba szórjuk, beletesszük a csíkokra vágott csirkehúst, és jól összerázzuk, hogy a liszt egyenletesen bevonja a húsdarabokat.

A zsemlemorzsát, a fokhagymát (ízlés szerint), a maradék 6 evőkanálnyi mustárt és a fűszerpaprikát alaposan összekeverjük, majd egy nagy lapostányérra borítjuk. A tojásokat egy mélytányérba ütjük, és villával enyhén felverjük.

A csíkokra vágott csirkehúsdarabokat egyesével kiemeljük a zacskóból, a felesleges lisztet lerázzuk róluk, és először a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe mártjuk őket, miközben a zsemlemorzsát a kezünkkel is rájuk nyomkodjuk. A bepanírozott csíkokat egy nagy, teflonbevonatú tepsibe helyezzük, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat).

A húst 30-40 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük. Citromgerezdekkel díszítve, melegen vagy hidegen tálaljuk a mustáros mártogatószósszal.

Tipp:

• Curryvel ízesített csirkefalatokhoz a mustárt a panírban és a mártogatószószban is currykrémmel (ízlés szerint enyhe vagy közepesen csípős változattal) helyettesítjük. Fűszeresebb falatokhoz elhagyjuk a mustárt, helyette fél-fél kiskanál őrölt kardamomot és fahéjat, 1 kiskanál őrölt köményt és 2 kiskanál őrölt koriandert szórunk a zsemlemorzsába. Sütőben úgy készítünk sült burgonyát, hogy 70 dkg sütni való burgonyát tisztára sikálunk és hasábokra vágunk. Műanyag zacskóban összerázogatjuk 1 evőkanál napraforgóolajjal, sóval és borssal. A 200 °C-ra előmelegített sütőben felforrósítunk egy tepsit. Egy sorban elrendezzük benne a hasábokat, 20 percig sütjük, majd átforgatjuk, és 40 perc alatt aranybarnára pirítjuk a burgonyát, időnként rázogatjuk a tepsit.

Miért egészséges?

• A tejföl zsírtartalma sokkal alacsonyabb, mint a tejszíné, mégis a vele készült ételek telt ízt és krémes állagot kapnak. 1 csapott evőkanál tejföl 2,85 g zsírt és 30 kcal (125 kJ) energiát tartalmaz, míg az azonos mennyiségű habtejszínnél ezek az értékek 5,85 g és 56 kcal (234 kJ). A teljes kiőrlésű kenyérből készített zsemlemorzsa lényegesen több élelmi rostot tartalmaz, mint a fehér: 100 g-onként 5,8 g-ot szemben az 1,5 g-mal.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 462 kcal (1926 kJ), fehérje 43 g, zsír 19 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 31 g, (ebből cukor 3,5 g), rost 4,5 g, B6-vitamin, niacin, A-, B12-vitamin, réz, vas, szelén, cink, B1-, B2-vit., folsav, kalcium, kálium


Csirkefalatok mustáros mártogatóssal recepthez kapcsolódó receptek

Csirkefalatok mustáros mártogatóssal

Csirkefalatok mustáros mártogatóssal

Ez a recept a gyorséttermek közkedvelt, olajban sütött harapnivalójának egyszerűsített, egészséges változata. Sütőben sült hasábburgonyával és friss zöldségekkel tálalva kiadós családi vacsora lehet, de hidegen piknikre vagy könnyű…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés