Bazsalikomos töltött csirkemell recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
Meglepően könnyű elkészíteni ezt a receptet. A csirkemelleket előre is megtölthetjük, ilyenkor lefedve a hűtőszekrényben tároljuk. Egy kevés citromhéjba forgatott széles metélttel tálaljuk, mellé olajbogyós vagy aszalt paradicsomos ciabatta kenyeret kínálunk.
- só és fekete bors
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 db paradicsom vékonyan felkarikázva
- 2 dkg friss bazsalikom kb. 2 dkg
- 4 szelet pármai sonka (összesen kb 5.5 dkg)
- 10 dkg mozzarella sajt vékonyan felszelve
- 4 db csirkemellfilé bőr nélkül
A zöldsalátához:
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 csomó vízitorma (a vastag szárak eltávolítva)
- 0.5 db citrom leve
- 12 dkg vegyes salátalevél
Elkészítés
A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Mindegyik csirkemell oldalán egy-egy hosszanti vágást ejtünk, majd a nyílást kitágítva zsebet formálunk.
Négyfelé osztjuk a mozzarellát, és a nyílásokba csúsztatjuk. Beletesszük a paradicsomszeleteket és az összezúzott fokhagymát is. Egy kevés bazsalikomot durvára összevágunk, és ezt is a zsebekbe tömködjük.
Sózzuk, borsozzuk a csirkemelleket, majd mindegyikre ráteszünk egy nagy bazsalikomhajtást. Végül egy szelet pármai sonkába göngyöljük úgy, hogy a sonka eltakarja a bevágást. Vékony zsineggel összekötözzük a csirkemelleket.
Egy vastag fenekű serpenyőben felhevítjük az olajat (lehetőleg olyanban, amelyiknek tűzálló a nyele). Magas hőfokon 3-4 percig sütjük a csirkemelleket, közben megfordítjuk, hogy a másik oldaluk is megpiruljon. A serpenyőt a sütőbe tesszük (vagy a húst előbb átrakjuk egy tűzálló edénybe), és addig sütjük, amíg jól átsül (10-12 perc). Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a húst a legvastagabb részén megszúrjuk: akkor jó, ha átlátszó, színtelen levet ereszt.
Közben elkészítjük a salátát. Az olajat és a citromlevet egy tálba öntjük, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Beletesszük a salátaleveleket és a vízitormát, majd az egészet összeforgatjuk, és 4 tányéron elrendezzük.
Levágjuk a zsineget a húsról. A tekercseket vékonyan felszeljük, közben kezünkkel összeszorítjuk őket, nehogy szétessenek. A salátára helyezve tálaljuk.
Tipp:
• A mozzarellás töltelék helyett használjunk feta sajtot és vízitormát. Egy fél fej apróra vágott lilahagymát 1,5 dkg vajon 3–5 perc alatt megfonnyasztunk, és hozzáadunk 7,5 dkg vízitormahajtást, amit 1 perc alatt épp csak megfonnyasztunk. Belemorzsolunk 10 dkg feta sajtot. Szerecsendióval és borssal fűszerezzük.
Miért egészséges?
• Az ókori görögök és rómaiak a vízitormának elmebaj elleni gyógyhatást tulajdonítottak. Ma is gyógynövényként kezeljük, mivel értékes fitovegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Megfelelő mennyiségben tartalmaz különféle B-vitaminokat, C- és E-vitamint, valamint béta-karotint is, az utóbbit szervezetünk A-vitaminná alakítja. A mozzarella kevesebb zsírt tartalmaz, mint a legtöbb sajt. 100 g mozzarellában 21 g zsír van, és 289 kcal (1205 kJ) energiát ad, míg azonos súlyú cheddar sajtban ezek az értékek 34 g és 412 kcal (1718 kJ).
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 339 kcal (1423 kJ), fehérje 40 g, zsír 19 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 1,5 g, (ebből cukor 1 g), rost 1 g, B6-vitamin, A-, B12-, C-vit., niacin, kalcium, vas, B1, B2, E, folsav, réz, kálium, cink