Almás-csirkés pite krumplis borítással recept

Almás-csirkés pite krumplis borítással
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

75 perc

Megnézték:
3235

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az eredeti egyszerű ír krumpliétel (colcannon) krumplipüréből, főtt gyalult káposztából, valamint apróra vágott újhagymából készül. Jelen változatában almával és sárgarépával almaborban párolt csirkehúst borítunk le vele. Az eredmény ízletes, laktató egytálétel, amelyhez nem kell semmiféle köret.

4 személyre

  • 1 db nagyobb fej vöröshagyma, felszeletelve
  • 45 dkg csirkemellfilé bőr nélkül, felvagdalva
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 szál sárgarépa, vastagon felkarikázva
  • 2.4 dl csirkehúsalaplé
  • 2.4 dl száraz almabor
  • 1 kiskanál magos mustár
  • 1 evőkanál apróra vágott, friss vagy 1 kiskanál szárított szárított tárkony
  • 2 db Cox, vagy Gála alma, vastag szeletekre vágva
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • só, bors

A káposztás- burgonyás feltéthez:

  • 70 dkg burgonya, nagyobb darabokra vágva
  • 20 dkg kelkáposzta, legyalulva
  • 4 evőkanál félzsíros tej
  • 2.5 dkg vaj
  • 4 db újhagyma, apróra vágva

Elkészítés

Az olajat egy nagy, mély teflonserpenyőben felforrósítjuk, majd alacsony hőfokon 5 perc alatt megfonnyasztjuk benne a vöröshagymát.

Hozzáadjuk a csirkehúst, és időnként megkeverve, közepes hőfokon 5 percig sütjük – akkor jó, ha már elveszti a rózsaszín színét. Azután hozzáadjuk a sárgarépát.

Összekeverjük az alaplét, az almabort, a mustárt és a tárkonyt, majd az egészet a serpenyőbe öntjük. Felforraljuk, és alacsony hőfokon, fedő alatt 10 percig főzzük. Hozzáadjuk az almát, és lefedve további 10 percig főzzük, vagy addig, amíg a hús, a répa és az almaszeletek megpuhulnak, bár az utóbbiak még megtartják a formájukat.

Közben egy-egy külön lábasban, lobogó vízben megfőzzük a krumplit és a kelkáposztát, az előbbit puhára (kb. 15 perc), az utóbbit csak nagyjából (4-5 perc), majd mindkettőt lecsurgatjuk.

A főtt krumplit visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a tejet és a vajat, pépesítjük, majd beletesszük a káposztát és az újhagymát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, hogy ne hűljön ki.

Szűrőkanállal áttesszük a csirkehúst, az almát és a zöldségeket egy 1,7 l-es tűzálló tálba. Félretesszük. A grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük.

A kukoricakeményítőt elkeverjük 1 evőkanál hideg vízzel, hozzáadjuk a serpenyőben lévő főzőléhez, majd felforraljuk és besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, ha kell, majd ráöntjük a csirkehúsos elegyre.

A káposztás-hagymás burgonyát a hús tetejére borítjuk, és elsimítjuk rajta. Berakjuk a grillsütőbe, és 4-5 perc alatt pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Az almabort almalével is helyettesíthetjük. A káposzta helyett póréhagymát is keverhetünk a pürébe. 2 póréhagymát felkarikázunk, vajban megfonnyasztunk. A burgonyát a tejjel pépesítjük, és összekeverjük a hagymával. Hasonló jellegű étel a sherrys máj mentás borsópürével. 1 evőkanál napraforgóolajban megfonnyasztunk 1 felkarikázott vöröshagymát, majd belerakunk 40 dkg felcsíkozott báránymájat. 2-3 percig sütjük, és hozzáadunk 2 felkarikázott cukkinit. Összekeverünk 2,5 dl húsalaplét, 2 evőkanál félszáraz sherryt, 1 narancs levét és reszelt héját, valamint 1 evőkanál sűrített paradicsomot, és ráöntjük a májas-zöldséges keverékre. Felforraljuk, és alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Áttesszük a májat és a zöldségeket egy tűzálló tálba. A visszamaradt levet az alapreceptnek megfelelően 1 evőkanál kukoricakeményítővel besűrítjük, fűszerezzük, majd a tálba öntjük. A feltéthez a burgonyát 10 percig főzzük, majd hozzáadunk 20 dkg mentával ízesített mélyhűtött zöldborsót. Újra felforraljuk, és addig főzzük, míg a burgonya megpuhul. Lecsurgatjuk, majd a tej, a vaj és 2 evőkanál metélőhagyma hozzáadása után villával összetörjük. Szétterítjük a máj tetején, és megsütjük.

Miért egészséges?

• A kelkáposzta flavonoidokat tartalmaz. Ezek a vegyületek segítenek megakadályozni a sejtek rákos elfajulását. Más jótékony hatású tápanyagok is vannak a kelkáposztában: pl. C- és E-vitamin. Ha a burgonyapüréhez levélzöldségeket, pl. kelkáposztát adunk, ízletesen és rafináltan növelhetjük az étel zöldségtartalmát. Ígymég azok a gyerekek is hajlandók lesznek megenni, akik különben ki nem állhatják a kelkáposztát.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 464 kcal (1935 kJ), fehérje 34 g, zsír 10 g (ebből telített 4 g), szénhidrát 60 g, (ebből cukor 22 g), rost 8 g, A-, B6-, C-vitamin, niacin, B1-, E-vitamin, folsav, réz, kálium, szelén, cink, B2-vitamin, kalcium, vas


Almás-csirkés pite krumplis borítással recepthez kapcsolódó receptek

Almás-csirkés pite krumplis borítással

Almás-csirkés pite krumplis borítással

Az eredeti egyszerű ír krumpliétel (colcannon) krumplipüréből, főtt gyalult káposztából, valamint apróra vágott újhagymából készül. Jelen változatában almával és sárgarépával almaborban párolt csirkehúst borítunk le vele. Az eredmény…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés